Caveat Emptor

Caveat emptor er et gammelt latinsk udtryk, som stort set betyder, at man som køber skal se sig for når man køber (og at det er svært at komme bagefter og stille krav).

Når du køber bolig, er du som udgangspunkt godt beskyttet. Købsaftalen er standardiseret og forfinet over mange år. Tilstandsrapport og ejerskifteforsikring sikret dig groft sagt mod de helt store økonomiske overraskelser. Finansieringen er gennemskuelig.

Og alligevel kan der dukke uventede forhold op, efter at man har købt og taget nyerhvervelsen i besiddelse.

Ordningen med tilstandsrapporten og ejerskifteforsikringen var en reaktion på de mange retssager, der fulgte med bolighandel. Køber var utilfreds med det ene og det andet, anlagde sag mod sælger.

Med ordningen blev sælger (stort set) ansvarsfri og køber har et bedre grundlag for beslutningen med en tilstandsrapport og en ejerskifteforsikring. Og ingen tvivl om, at antallet af retssager i kølvandet på boligsalg er faldet markant.

Tilstandsrapport og ejerskifteforsikring

Tilstandsrapporten udarbejdes af en byggesagkyndig, som gennemgår en villa eller et rækkehus, han aldrig har set før, på et par timer. De fleste er dygtige og ser sikkert en stor del af de problemer, der er med boligen. Der gives karakterer til de enkelte bygningsdele og køber får gennem tilstandsrapporten en OK generel fornemmelse af boligen og fremtidig vedligeholdelse.

Ejerskifteforsikringen dækker KUN forhold, som ikke fremgår af rapporten, markeret med en gul eller rød markering. Man skal med andre ord vide, at alle forhold, som har fået det gule eller det røde hus i rapporten, er forhold, man selv hæfter 100 % for.

Vi anbefaler, at man bruger de 3 – 4.000 kr., det koster at få undersøgt boligen af ens egen rådgiver. Han behøver ikke at lave en rapport. Det bedste er, at man mødes med ham i boligen. Han har fået tilstandsrapporten inden mødet, og så har han mulighed for at sætte ord på de enkelte forhold, så man bliver meget bedre klædt på til at træffe beslutningen. Beløbet er minimalt i forhold til, hvad boligen koster, så det må ikke afholde jer fra at få denne rådgivning.

I dag indeholder stort set alle købsaftaler et advokatforbehold

I dag indeholder stort set alle købsaftaler et advokatforbehold, så det rigtige tidspunkt for gennemgangen med jeres egen byggesagkyndige er efter at begge parter har underskrevet købsaftalen, og inden advokatforbeholdet udløber.

Det er en del af den undersøgelsespligt, som vi anbefaler.

Og så er der den mere praktiske del:

Gå boligen kritisk igennem. Brug den nødvendige tid. Check at installationerne virker, at vinduerne kan åbne og lukke. Mærk, om boligen kommer til at fungere for jer.

Er der skimmel bag skabene? Er der væg-til-væg tæpper, som gør, at I ikke kan se, hvad der sker under tæppet, så vi skal tage forbehold?

Check støj. Check om boligen ligger rigtigt for solen. Prøv at forestille jer, at I kommer hjem til boligen. Føles det rigtigt.

Check støj. Check om boligen ligger rigtigt for solen. Prøv at forestille jer, at I kommer hjem til boligen. Føles det rigtigt.

Alt dette er en del af Caveat Emptor: de forudgående undersøgelser, I skal gennemføre med henblik på at træffe jeres beslutning på det bedst mulige grundlag.

Alt det andet, som har med handlen at gøre, tager vi os af.

Ehlersvej 33
2900 Hellerup
Tlf.: 69 69 11 11
info@bbboligadvokat.dk
Man-Fre: 9-17

BBBoligadvokat logo for boligadvokat philip helmer lönborg
BEDST OG BILLIG BOLIGADVOKAT
En afdeling af Byg Advokatfirma
Copyright © 2024